Una publicació per al reconeixement de la llengua catalana
Amb motiu de la celebració del Dia Europeu de les Llengües, aquest dimecres al migdia s’ha presentat l’opuscle El català, llengua d’Europa, un document editat per la Generalitat de Catalunya i el Govern Balear en què es demana el reconeixement del català com un “cas únic” i alguna cosa més que una llengua minoritària.
El llibret ha estat enviat als 619 diputats i senadors de les Corts Generals espanyoles i als diputats dels parlaments català i balear, així com al Parlament Europeu.
Segons el conseller de Cultura de la Generalitat, Jordi Vilajoana, el text pretén “explicar la situació de ‘cas únic’ del català a Europa, ja que és la setena llengua més parlada a Europa i té presència en quatre països”, un dels quals, ha explicat el conseller en referència a Andorra, “té el català com a llengua oficial”.
TGV i l’aeroport, grans inversions de Foment a Catalunya el 2002
El tren de gran velocitat (TGV) i l’ampliació de l’aeroport de Barcelona són les dues grans partides pressupostàries previstes pel ministeri de Foment a Catalunya el 2002.
Les obres del TGV, que ja està en construcció en diferents comarques suposen una partida de 144.226 milions de pessetes, que s’invertiran en començar les obres en nous trams cada vegada més a prop de Barcelona. També hi ha una partida extrapressupostària de 2.495 milions pel tram Figueres-Perpinyà. L’aeroport del Prat, per la seva banda, rebrà l’any que ve més de 60.000 milions que serviran entre altres coses per iniciar la construcció de la nova terminal i l’ampliació i remodelació dels edificis actuals.
En xifres absolutes, Foment assegura que té previst invertir a Catalunya 299.815 milions de pessetes, xifra que suposa un increment del 33% respecte al 2001.
La policia ha detingut aquest estiu 21 presumptes piròmans
La policia ha detingut aquest any 21 persones acusades de provocar incendis forestals. Un d’aquests presumptes piròmans continua a la presó després d’haver estat sorprès mentre iniciava un foc. El conseller d’Interior Xavier Pomés va destacar en conferència informativa que “cal reflexionar” respecte a l’elevat nombre de persones que per “qüestions psicològiques, socials, econòmiques o delinqüèncials provoquen incendis forestals”. Pomés també va demanar una reflexió social respecte al fet que el 56% dels incendis d’aquest any hagin estat provocats per l’acció de l’home. Xavier Pomés i el conseller de Medi Ambient, Felip Puig, van presentar ahir de forma conjunta els resultats de la campanya de prevenció i extinció d’incendis. Els consellers van indicar que, tot i la sequera i les altes temperatures, els primers vuit mesos d’aquest any es tanquen amb un balanç relativament positiu. De moment, l’any 2001 hi ha hagut 423 focs (379 el 2000) i s’han cremat 2.751 hectàrees forestals (6.891 el 2000). Tot i això, el nombre total d’actuacions dels bombers, per incendis forestals i conats, s’ha disparat aquest any fins a les 3.541, davant les 2.200 de l’any anterior. A preguntes dels mitjans de comunicació, el conseller de Medi Ambient va explicar que, segons les dades provisionals, 23 dels 423 incendis forestals d’aquest any (5,4%) podrien tenir el seu origen en les línies elèctriques. Tot i això, aquest focs només van cremar 57 hectàrees forestals (2,07%). Els milers d’actuacions de vigilància i control dels agents rurals han donat lloc aquest any a 286 denúncies contra les companyies elèctriques per incompliment de la normativa de prevenció de focs forestals. D’altra banda, Felip Puig va explicar que, segons les investigacions del agents rurals, la causa més probable d’incendi de l’1 de juliol que va afectar Sant Esteve Sesrovires va ser una locomotora de Ferrocarrils de la Generalitat.
L’Hospital de Figueres potencia el servei d’endocrinologia infantil.
La unitat de pediatria de l’Hospital de Figueres ha decidit potenciar el servei d’endocrinologia infantil, que tracta totes les patologies que presenten alteracions o transtorns hormonals entre els més petits. Entre les malalties més comunes que es tracten en aquesta especialitat hi ha la talla baixa, l’obesitat i la diabetes, entre d’altres. El servei es potencia amb la incorporació de dos metges que tenen una àmplia experiència i formació en centres hospitalaris de referència en tractaments endocrinològics infantils. Es tracta del doctor Abel López Bermejo, format a la prestigiosa Oregon Health Sciences University d’Estats Units, i que en l’actualitat combina la seva tasca a l’Hospital de Figueres amb la de metge col.laborador i investigador associat a l’Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona; i la doctora Àngels Vives, formada al centre hospitalari de Vall d’Hebró. Actualment, els especialistes en endocrinologia pediàtrica tracten a quinze nens, d’entre 4 i 14 anys, que tenen diabetes infantil, i cinc més a qui es subministren tractaments amb l’hormona del creixement degut a problemes de talla baixa. La resta de pacients es reparteixen en altres patologies com la obesitat, tota mena de transtorns de la pubertat o problemes tiroïdals. La posada en funcionament, el proper estiu, de la primera fase de les obres del centre sòciosanitari permetrà el trasllat de les consultes externes al nou edifici annexe a l’Hospital. Aquest canvi d’emplaçament suposarà un guany d’espai i comoditat pels professionals i els pacients i permetrà ampliar el nombre d’hores de visita de l’especialitat d’endocrinologia infantil.